Biztosak vagyunk benne, hogy a zsírról neked is csak a rossz, egészségtelen ételek jutnak az eszedbe, pedig ennek még csak a fele sem igaz. Most eláruljuk, hogy mi is rejlik valójában a dolgok mögött!
Mi az igazság?
Évtizedeken át azt hallottuk, hogy a zsír kövérít így nem csoda, hogy sok embert elriaszt fogyasztása. Viszont új kutatások alapján kiderült, hogy a fő bűnös igazából a cukor és a finomított szénhidrátok. Hiszen ha drasztikusan lecsökkentjük étrendünkben a zsírfogyasztást, akkor nagyobb valószínűséggel nyúlunk cukros ételekhez, tehát megemelkedik az elhízás mértéke.
KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!
Milyen jótékony hatásai vannak a zsíroknak?
A húsból, vajból, tojásból, avokádóból, diófélékből származó feldolgozatlan zsírok létfontosságúak egészségünk szempontjából. Ha megemeljük étrendünkben a fehérje és zsírfogyasztást, kevésbé vagy szinte egyáltalán nem kívánjuk a cukros ételeket. A zsírok telítettségérzést adnak, csökkentik a sóvárgást. Lehetővé teszik az agy számára, hogy normálisan működjön, hiszen az agyunk leginkább zsírból és koleszterinből épül fel. Ezek alkotják a sejthártyák és egy sor hormon építőköveit. Fontos zsírban oldódó vitaminok átvivőanyaga, mint A-, D-, E- és K-vitamin. Megemelik a nagy LDL-koleszterin szintjét, ami csökkenti a szívbaj előfordulásának kockázatát.
De akkor melyik zsírokat kerüljük el?
A kerülendő zsírok közé tartoznak a részlegesen hidrogénezett zsírok és a transzzsírok. Ezekről széles körben állítják, hogy a legártalmasabb zsírok közé tartoznak, és erős összefüggésben állnak a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatával. Élőállításuk növényi és magolajok melegítésével, illetve vegykezelésével történik. Margarinokban, gyors ételekben és feldolgozott élelmiszerekben fordul elő, mint kekszek, piték, torták, fagylaltok, sütemények.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.