Hogy mi kell még egy hűvös őszi este a meleg pokróc és egy jó könyv mellé? Természetesen a sütőtök! Számtalan kedvező élettani hatással rendelkezik. Például szebbé teszi a bőrt, gazdag kalcium, cink, réz, vas, foszfor, C-, A-, B1-, B2-, vitamin és karotin forrás. Serkenti a máj, szív működését. Segít a gyulladások és a megfázásos betegségek enyhítésében. Az egészséges életmódba, diétába is könnyen beilleszthető, hiszen alacsony a kalóriatartalma. Nem utolsó sorban, pedig nagyon finom, ezért itt van néhány recept, amit mindenképpen próbálj ki!
Rengeteg módon el lehet készíteni, ezért most elhoztuk nektek a kedvenc receptjeinket:
Sütőtökös lepény:
Hozzávalók:
50 dkg sült sütőtök
5 dkg daráltdió
5 evőkanál kókuszliszt
4 db tojás
2 kávéskanál fahéj
6 ek édesítőszer
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tk citromlé
3 ek mandulapehely
Elkészítés:
- Az egész tojásokat az édesítővel, a sütőtökkel, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a citromlével összeturmixoljuk.
- Hozzákeverjük a diót és a kókuszlisztet, majd egy kizsírozott kisebb tepsibe öntjük a masszát.
- Tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.
- 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük egy 20x30-as tepsiben.
Sütőtök krémleves:
Hozzávalók:
- Egy nagy sütőtök
- Pár sárgarépa
- 1 dl olívaolaj
- 30 g vaj
- Egy darab friss gyömbér
- 2 dl kókusztej
- Egy egész narancs leve
Elkészítés:
A kimagozott, nagyobb darabokra vágott sütőtököt és pár félbevágott sárgarépát egy sütőtepsibe helyezünk. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 180 fokon, 40 percig sütjük. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd egy darab friss gyömbért belereszelünk a forró vajba. A sült tököt kikanalazzuk a héjából és a répákkal együtt a lábasba dobjuk. Nyomunk hozzá 2 dl kókusztejet, belefacsarjuk egy narancs levét és az egészet lepürésítjük egy botmixerrel. Öntünk hozzá kb. 400ml vizet, sózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk pirítóssal, pirított tökmaggal, vagy chilivel.
A kép csak illusztráció!
Sütőtökös smoothie:
Hozzávalók 3 pohárhoz:
- 1L mandulatej
- sütőtök püré
- 1db narancs
- friss gyömbér
- méz
- szegfűbors
- fahéj
- bors
Elkészítés:
Egy edényben a mandulatejet ízlés szerinti mennyiségű mézzel (vagy más édesítővel), a reszelt gyömbérrel, a darab fahéjjal és az őrölt szegfűborssal forráspontig melegítjük. Ezt követően tíz percet pihentetjük, hogy a tejet a fűszerek íze alaposan átjárja. Egy edénybe öntjük a 4-5 evőkanálnyi sütőtökpürét, a narancs levét, egy kis őrölt borsot és a mandulatejet. Botmixerrel turmixoljuk. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
A kép csak illusztráció!
KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!
Sütőtökös muffin:
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg sült, pürésített sütőtök
15 dkg liszt
20 dkg barnacukor
2 tojás
85 ml olaj
csipet só
1 csomag sütőpor
fahéj
fél maréknyi durvára aprított dió
Elkészítés:
A folyékony hozzávalókat keverjük el az egyik tálban, a szárazakat egy másikban. Majd a kettőt öntsük össze, és jól keverjük át. A masszát a papírral kibélelt muffin sütőformába töltögessük, rakjuk előmelegített sütőbe, és 180 C-on 20 perc alatt süssük meg.
A kép csak illusztráció!Képek forrása: tumblr.com
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.